Бърз начин за отслабванеБезспорно има бърз начин за отслабване, който да бъде и еднакво полезен за здравето. Диета, базирана на растителни влакнини ще ни помогне не само да изглеждаме, но и да се чувстваме прекрасно. Тя може да се съчетае с прием на добавка за отслабване, както и със спорт, което ще я направи още по-ефективна, а резултатите – светкавични.

Какво представляват?

Много от нас свързват фибрите с храносмилателните и телесни функции, за които ни е неудобно да говорим. Въпреки това, консумирането на хранителни продукти с високо съдържание на растителни влакнини ще ни помогне много повече в отслабването, и то не само чрез редовно изпразване на червата.

Влакнините понижават риска от сърдечно съдови заболявания и рак на дебелото черво, а освен това подобряват състоянието на кожата. По-интересно е как ни правят слаби, обаче? Отговорът е: като ни държат сити по-дълго и ни пречат да преяждаме. Те имат свойството да поддържат в норма инсулиновите нива и по този начин ни спасяват от навика да посягаме към сладки и тестени изкушения, от които се пълнее.

Най-богат източник на фибри са зърнените култури, плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите култури. Характерно за тези храни е, че не могат да бъдат напълно разградени. Те преминават почти неразградени през храносмилателната система, като същевременно я изчистват от други неразградени хранителни вещества, които с времето стават токсични. По този начин подобряват перисталтиката (изпразването на червата).

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Съществуват два вида фибри – разтворими и неразтворими. Неразтворимите не се разтварят във вода. Те са вид плътно влакно, борещо се успешно със запека и други стомашни проблеми. Съдържат се в пълнозърнестите култури, в житните кълнове, овесените ядки, доматите, морковите и целината.

Водоразтворимите фибри спомагат за контролиране на нивата на кръвната захар и за понижаване на холестерола. Добрите източници включват ечемик, овесено брашно, боб, ядки и плодове като ябълки, горски плодове, цитруси и круши. Много храни съдържат едновременно и двата вида влакнини. Като цяло колкото по-естествена и нерафинирана е храната, толкова по-високо е съдържанието на фибри. Затова те липсват напълно в бялото брашно, ориза и захарта.

Как помагат за намаляване на теглото?

Естествените влакна, преобладаващи в диетата са един полезен, лесен и бърз начин за отслабване. От една страна те се справят успешно със запека и подпомагат храносмилането, а от друга добавят обем, пречейки ни по този начин да преяждаме. Създавайки усещане за ситост, те ни помагат да спрем навреме, а оставайки в стомаха по-дълго от другите храни, те гарантират, че ще се чувстваме сити по-продължително време.

Храните с високо съдържание на фибри – плодове и зеленчуци са с ниско съдържание на калории, така че чрез добавянето им към диетата е по-лесно да се намалят калориите. Чрез регулиране нивата на кръвната захар, влакнините спомагат за увеличаване капацитета на изгаряне на мазнините в тялото. С тях се предотвратяват инсулинови пикове, които ни карат да се чувстваме уморени и жадуващи за нездравословни храни.

Консумацията им в големи количества помага да се намали престоя на мазнините в храносмилателния тракт, така че да не могат да се абсорбират. Плодовете и зеленчуците, богати на този чудесен хранителен ресурс ни дават допълнителна енергия при намален калориен прием, благодарение на което ще имаме сили за спорт, разходки и всякаква физическа активност.