Бързо отслабване без диетаВероятно, мечтата на всяка дама, а и на мъжката половина от населението, стремяща се към перфектна физическа форма, е бързо отслабване без диета. Никой човек не обича ограничения в храненето, и с право, тъй като хранителните дефицити водят до промени във физическото състояние, психологичното равновесие (тонус+настроение) и цялостният комфорт. Затова и диетолозите подчертават вредата от гладът, като категорично не препоръчват такъв начин за освобождаване от излишно тегло. 

Възможно ли е обаче скоростно отслабване, без да променяме много неща в менюто си? Как изглежда то при такова начинание, и защо е толкова важно пълноценното хранене, а не гладуване, за да отслабнем бързо и ефективно? Първата стъпка е определянето на броят килограми, които желаем да свалим, и къде по тялото ни се намират те. Например – целулитът е съчетание от мастни клетки и задържана вода, а двете се изгарят с различни методи. 

Отслабване с експресни резултати – малко калории с достатъчно хранителна стойност 

Когато искаме да отслабнем ефективно, първата ни мисъл е за ограничаване на приетите калории, и това действително е правилната стъпка. Нискокалоричната храна обаче трябва да има и хранителна стойност, за набавяне на достатъчно количество гликоген, което да предотврати разрушаването на мускулни клетки. Когато тялото има нужда от енергия, използва складираният белтък, който осигурява повече енергиен капацитет, от мастната тъкан. 

Начин да се поддържа мускулната маса, е включването в менюто на храни с високо съдържание на протеин, или чист суроватъчен протеин, като хранителна добавка. “Високопротеинови” са бобови и зърнени култури, свинско, пилешко и телешко месо без тлъстини, както и немазни рибни изделия, сурови ядки, яйца, козе сирене, извара, кисело и прясно мляко, фъстъчено масло (и още някои масла от семена и ядки), броколи, спанак, кокос, авокадо и др. Това означава, че ако се спрете на варени яйца за закуска, си осигурявате едновременно ценни хранителни вещества, голямо количество чист протеин, витамин А, В2, B12, B5, Е, цинк, магнезий, и съвсем малък процент въглехидрати. 

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Споменавайки въглехидрати, не може да не обърнем внимание на въпросът, трябва ли да присъстват те изобщо в менюто ни, ако се стремим към експресно отслабване. Отговорът е – да, заради доставката на глюкоза, която се складира в черният дроб и мускулите, синтезирана под формата на гликоген, който осигурява необходимата ни енергия. 

Гликогенът, обаче, се образува само след прием на сложни въглехидратни продукти – те са изградени от множество полизахаридни или монозахаридни вериги вещества. Структурата им – верига от няколко монозахариди, дизахариди или полизахариди, определя и различната скорост на абсорбиране от организма. 

Приемът на сложни въглехидрати с бавно усвояване, е сигурен начин за натрупване на гликоген, синтезиран от нишесте и целулоза – двете най-важни съставки в сложните въглехидратни храни. Когато консумирате сложни и бавно разградими въглехидрати, нивото на инсулин е в нормални нива, което пък ограничава пристъпите на неконтролиран апетит. Така, тялото ви със сигурност ще се раздели с тлъстини и задържани течности, запазвайки мускулната си маса. 

Сложни въглехидрати са концентрирани в: 

  • Пълнозърнесто брашно (ядково, ръжено, овесено и т.н.);
  • Кафяв ориз, овесени ядки, овес, ечемик, ръж, печени картофи;
  •  Някои бобови култури – черен боб, леща, грах, нахут (в които се съдържа и огромно количество протеин);
  • Сурови ядки – с полезни мастни киселини и протеини;
  • Зеленчуци – спанак, броколи, зелени и червени сладки чушки, моркови, зелен лук, цвекло и др.;
  • Плодове – ябълки, праскови, круши, ягоди, диня, цитрусови плодове – разбира се, за меню с цел вталяване, се препоръчват нискокалоричните плодове – с червен, виолетов и жълт цвят (горски плодове, цитруси, кайсия, праскова); 

Както е видно, храненето може да е достатъчно разнообразно и вкусно, и без драстичното гладуване, което не само не ви помага да отслабнете, а е причина за възвръщане на килограмите впоследствие. Промяната в начинът на хранене може да промени тялото ви напълно, и то само в положителен аспект.