добавки за възстановяване на ставния хрущялАртритът е общ термин, обхващащ различни видове ставни възпаления. Остеоартритът е най-често срещаният вид, заради който мъже и жени в напреднала възраст, както и активно спортуващи по-млади хора започват да търсят подходящи добавки за възстановяване на ставния хрущял. Докато при едната група става въпрос за износване на ставните връзки, поради възрастта, то другата се е сблъскала с проблема, заради претоварване вследствие физическа активност.

Възможности за лечение

Артритът обикновено е причинен от разрушаване на хрущялите в ставните връзки, отговорни за движението на крайниците и целия опорно двигателен апарат. Болестта обваща основно коленете, таза и гръбнака, но също може да се открие и в ставите на пръстите на ръцете (особено в основата на палеца) и големия пръст на крака.

За съжаление, общите методи на лечение не успяват да спрат прогресията на различните проявления на артрита. Съществуват обаче две хранителни добавки, успяващи ефективно да облекчат болката и да забавят разграждането на ставния хрущял, което би могло да се приеме за значителен прогрес и успех в лечението. Това са продуктите, базирани на глюкозамин и хондроитин сулфат.

Остеоартритът причинява втвърдяване на ставния хрущял, поради което той става нееластичен и податлив на увреждане. С времето хрущялът се износва и губи свойството си да служи като амортисьор. При износването му сухожилията и връзките се разтягат, като същевременно започва и триене на костите. Състоянието е не само изключително болезнено, но и драстично понижаващо подвижността.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Хрущялът е изграден от четири вещества: колаген, протеогликани, вода и хондроцити. Протеогликаните и хондроцитите са веществата, на които ще обърнем специално внимание, защото техни натурални и синтетични модификации влизат в състава на повечето ефикасни добавки за възстановяване на ставите. Колагенът е друга тяхна полезна съставка.

Протеогликаните са субстанция, съставена от протеин и захар. Двата градивни компонента са свързани от колагена, вследствие на което хрущялът може да променя формата си при компресиране. Добавките, съдържащи някаква форма на глюкозамин поддържат еластичността на ставния хрущял. Най-добрите продукти го предлагат в комбинация с Хондроитин сулфат.

Глюкозаминът е комплекс от аминокиселини и захари, които влизат в директния синтез на глюкозаминогликаните. Те имат структурно укрепващо действие в организма, спомагайки за производство на синовиална течност, която благоприятства работата на ставите. На практика глюкозаминът намалява триенето и предпазва ставата от износване.

Хондроцитите са клетки, от които зависи производството на нов колаген и протеогликани в хрущяла. Хондроцитите също отделят ензими, които помагат за разграждането и изхвърлянето на стареещите колаген и протеогликани. С напредване на възрастта синтезът на хондроицити значително намалява, което води до ставни болки и затруднено движение.

Какво представляват глюкозамин и хондроитин сулфат?

Глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат са компоненти на нормалния човешки хрущял. Хранителните добавки, в чийто състав влизат двата компонента, се предлагат в аптеките и магазините за здравословно хранене без рецепта. Двете вещества са градивните елементи на протеогликаните и доказано стимулират хондроцитите да произвеждат нов колаген и протеогликани. Добавките са добре поносими и безопасни.

Тъй като тези медикаменти стимулират производството на нови компоненти на хрущяла, се смята, че могат да помогнат на тялото да възстанови хрущяла, увреден от остеоартрит и физически травми. Голяма част от изследванията на глюкозамина и хондроитина в сулфатна форма са правени in vitro (в епруветки извън тялото) и при животни. Изследванията показват категорично, че глюкозаминът и хондроитин сулфатите могат да помогнат за възстановяването на хрущялите и да предотвратят увреждането им с времето.