драстично отслабванеКогато говорим за драстично отслабване, обикновено е налице не желание за вталяване на точно определени зони по тялото, а цялостно редуциране на тегло при соматотип със склонност към равномерно интензивно натрупване на мазнини. При затлъстяване, диетата като промяна в хранителният режим е необходима предимно от здравословна гледна точка и цели разграждане на мастни депа, които са риск за функцията на кръвоносните съдове и сърдечната дейност.

Диетолозите препоръчват сериозна промяна в хранителният режим и повишена физическа активност съобразно телесната конструкция. И въпреки индивидуалните потребности на всеки организъм, някои храни и подправки с натурален произход са универсално средство за регулиране на телесното тегло. Плодовете и чистите плодови екстракти са от тези продукти. Консумирани правилно те стимулират метаболитните процеси, подобряват общото здраве и тонус, и детоксикират.

Плодовете – растителната храна с най-мекото регулиращо въздействие върху тялото

Плодовете са винаги предпочитан и вкусен десерт, с които често се замества рафинираната бяла захар. Фруктозата – естествен монозахарид и въглехидрат, се усвоява изключително лесно от чревният тракт, след което черният дроб я трансформира в глюкоза чрез процесът глюкокиназа.

Глюкозата осигурява енергия за всички клетъчни процеси и двигателната активност, а неизползваните енергийни запаси се съхраняват като гликоген в черният дроб и мускулите. Мастните депа също съдържат неупотребен гликоген – прекомерната консумация на подсладители (независимо моно- или полизахариди) натрупва захарите освен под формата на глюкоза в кръвта, и като мазнини.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Хранителна стойност

Консумацията на плодове осигурява фруктова захар, въглехидрати, малък процент мазнини, витамини и минерали. Плодът съдържа всички нутриенти, от които човешкото тяло се нуждае за енергия и тонус в ежедневните си дейности. Приетите микро- и макроелементи се абсорбират и превръщат в енергия, без създаване на допълнителни енергийни депа.

Независимо от произходът и въглехидратно-фруктозният профил (в процентно съотношение), всеки плод съдържа и над 50% структурирана вода, която хидратира прекрасно и предотвратява задържането на вода. Водните запаси, често изглеждащи като целулит, всъщност са складове, които тялото е създало като мярка срещу липсата на вода за клетките си. Нуждата отхидратация е различна за всеки организъм. Хората с динамичен начин на живот и активните спортисти се нуждаят от повече прием на живителната течност в чист вид или чрез храна.

От фактите дотук изпъква високата хранителна стойност на плодовете, съчетана със способността им да регулиратгликемичният индекс и чувството на глад, тонизиращ и противовъзпалителен ефект благодарение на детоксикацията, и стимулиране на бъбречната функция. Тези факти превръщат ли ги в диетичен продукт за бързо сваляне на килограми?

Отговорът е – да, при изцяло плодов хранителен режим или с минимални порции протеини и комплексни въглехидрати. Съвместният прием с голямо количество въглехидрат (особено прости въглехидрати) рискува обратен ефект. Ако черният дроб разполага с голям гликогенен запас и за фруктовите захари няма достатъчно “пространство“ и ензими за преработка, те се отлагат като енергия в кръвта. В случай, че тялото ни не се нуждае от толкова енергиен потенциал в момента обаче, той се превръща в триглицериди и мастни депа.

В извод – можем ли да отслабнем само с плодова диета и как точно изглежда тя? При липса на диабет, предиабет и медицински ограничения от друг тип, плодовият хранителен режим е с чудесно лечебно въздействие върху тялото, едновременно стимулирайки бързата редукция на тегло и козметичният ефект върху кожата. Правилният прием се характеризира с няколко особености, сред които е изборът на най-подходящите за тялото ни плодове и комбинацията помежду им, зависеща и от процентът на фруктова захар в различните сортове.

Как да си организираме хранителен режим с плодове

Най-правилната стъпка е съвет с професионален диетолог. Няколко съвета могат за илюстрират общ профил на отслабването със сладката растителна храна. На първо място, такава диета се провежда в строго определен период. Превишаването му е риск – прекомерната употреба на фруктова захар затруднява храносмилането й и може да повиши гликемичният индекс в кръвта, предизвиквайки стомашно-чревни раздразнения – подуване, газове, колики.

Плодовете се приемат в суров вид. Менюто може да включва сушени стафиди, сливи, смокини, грозде или кайсии, но в определен процент, тъй като те са наситени с повече захари и лишени от голям процент вода и фибри. Едно хранене включва само един тип плодове, а понякога и само един плод, след което е необходим час и половина почивка преди следващото хранене. За оптимален ефект, изкуствените подсладители се изключват.

Комбинираната консумация на плодове от два и повече типа е ефективна, когато се съчетават само сладки, само полукисели или само кисели сортове. Като полукисели са известни круша, ябълка, синя слива, горски плодове (къпина, малина, боровинка), череша, ягода и др.

Те са и най-препоръчваните при такъв тип диета, поради ниската концентрация на фруктоза и почти равно съотношение фруктова захар:фибри (малина – захари 5.4 гр.: фибри 8 гр.). Динята, пъпешът и папаята също са изключително препоръчване. Всеки от тях трябва да се консумира самостоятелно от други плодове и храни.

Цветът и съдържанието на плодовете

Различният цвят на плодовете е белег за въздействието им върху тялото. Самостоятелно изготвената от вас “цветна“ диета обаче е твърде голяма отговорност и риск. И все пак е полезно да знаете, че червеният цвят е белег за изобилие от витамин A,C, магнезий, калций, ликопен и антиционин и благоприятстват сърцето и кръвоносните съдове. Оранжевият или жълт цвят е белег за бета-каротин и бета-криптотанксин, които се грижат за имунната система, зрението и естествената красота (кожа, нокти, зъби), зелените багри маркират естествени антиоксиданти с високо съдържание на хлорофил и витамини, а лилавите са антиканцерогенно и козметично средство, укрепващо кръвоносните съдове и поддържащи количеството колаген.

Плодове без вода и мед

Плодовете не се консумират с вода или след приемът им, тъй като може да предизвика процес на ферментация, неприятни усещания и да понижи ефектът им. Изобщо плодовете е добре да се приемат самостоятелно, без течности. Ако в менюто са включени и други храни, правилото е 1 час преди хранене и 4 часа след.

Суровият плод може да се замени със сок, който се консумира прясно приготвен, без подсладители, дори и мед, и също самостоятелно. Медът е с най-високо съдържание на фруктоза и равен процент глюкоза, което го превръща в захарна “бомба”, която е непрепоръчителна при желание за бързо, драстично и здравословно отслабване.

Етикети: отслабване