детоксикация на тялото в домашни условияОтдавна е известно, че наличието на излишни килограми често е провокирано от натрупване на токсини в тялото. Процесът по отстраняване на токсичните вещества би могъл да премине под формата на диета. Диетите, разработени за детоксикация на тялото в домашни условия съществуват от десетилетия. Има и някои помощни средства за изчистване на отровите под формата на хранителни добавки.

Въпреки, че няма научни доказателства за тяхната ефективност, болшинството хора твърдят, че се чувстват по-концентрирани и енергични по време на и след детокс диети, най-вероятно заради избягването на обработени храни през този период. С присъединяването към един здравословен режим на хранене, отслабването неизбежно ще се случи, защото органите, отговорни за изгаряне на мазнините възстановяват работата си на 100%.

Важно е да уточним, че в настоящия материал не говорим за сериозни интоксикации, вследствие продължителна злоупотреба с опиати – алкохол и наркотични вещества. Детоксикацията за премахване на вредните субстанции (особено химикали от групата на бензодиазепините) може да се случи единствено под лекарски контрол в специализирано заведение, а не в домашни условия.

Краткосрочни терапии, които всеки трябва да опита у дома

Едно чудесно и доказало се през годините средство за детоксикация на тялото, което всеки може да приложи в домашни условия е плодовият детокси режим. Терапията не бива да се провежда за повече от 7 дни, като през тази прочистваща седмица се консумират единствено и само плодове.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Плодовете имат свойството да повишават енергийните нива, като спомагат за изчистване на шлаката в тънките и дебелото черво. По този начин е лесно да се намали теглото с 3 до 5 кг, а освен това се понижава рискът от инсулт и сърдечни проблеми. Режимът може да включва различни видове плодове или само един плод, но той трябва да ви е любим, за да не усещате процеса като мъчение.

Най-добри детоксикиращи свойства имат цитрусите – портокали, мандарини, грейпфрут, лимон и лайм. Хората с чувствителен стомах могат да ги приемат под формата на домашно приготвени сокове или чрез хранителни добавки. Някои продукти за отслабване са базирани на екстракти от точно този вид плодови субстрати.

Опитайте с гроздов детокс. Гроздето съдържа ресвератрол, който има потенциала да предпазва от рак и диабет и потенциално да предотврати образуването на кръвни съсиреци. То е също чудесен източник на калий и витамин С. Не яжте нищо друго освен грозде (който и да е вид, стига да го обичате) в продължение на 3-5 дни.

Успешна и много щадяща детоксикация може да се направи и с течности. Определете си 2-3 дни, в които няма да консумирате нищо друго освен течности. Това могат да бъдат вода, чай, плодов сок, зеленчуков сок и / или протеинови шейкове. Не забравяйте да включите плодови и зеленчукови сокове в програмата, за да си гарантирате, че тялото ви получава правилните нутриенти.

Ако целта ви е да отслабнете, тогава ще трябва да промените хранителните си навици, след като течната диета приключи, защото в противен случай бързо ще си върнете свалените килограми обратно. Плодовете и зеленчуците съдържат витамините, минералите и други хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво.

Не забравяйте да ядете разнообразна комбинация от растителни продукти, за да сте сигурни, че получавате подходящите хранителни вещества. Набавете си фибри от бобовите култури, черен боб, ябълки, соя, боровинки и артишок, както и Калий от моркови, банани, зелен фасул, бели картофи, варени зеленчуци и сладки картофи.

Осигурете си нужните дози витамин С от киви, ягоди, къдраво зеле, карфиол, домати, портокали, брюкселско зеле, манго и чушки, а също и фолиева киселина от варен спанак, пъпеши, аспержи, портокали и грах. Не се лишавайте и от добрите мазнини, съдържащи се в авокадото, маслините и кокосовото масло. Мазнините са нужни за ефикасната детоксикация на тялото в домашни условия.