как да отслабна за 1 месецОтслабването е фикс идея за много хора и то през целия им живот. Понякога загубата на няколко килограма е последвана от бързото им връщане обратно + още 2-3 отгоре – така нареченият йо-йо ефект. Причина за това са често срещани грешки, допускани дори от най-амбициозните и дисциплинирани хора.

Ако сте изправени пред въпроса как да отслабна за 1 месец, ето 3 масово допускани грешки, които е добре да избягвате. За някои от тях вина имат определени течения в диетологията, разпространявани години наред от медиите. Ще започнем с най-голямата грешка при опит за отслабване, защото този мит все някога трябва да бъде развенчан.

Твърде често хранене

В продължение на години болшинството специалисти по здравословно хранене ни убеждаваха колко е важно да се храним през няколко часа (най-често през два). Идеята е, че така се предотвратява усещането за глад и се избягва спад в метаболизма. Истината обаче е, че по този начин се приемат повече калории от допустимото при диетичен режим, а същевременно е налице постоянно усещане за глад.

Няколко независими проучвания показват, че нивата на кръвната захар и чувството за глад спадат при хора, придържащи се към режим с три дневни хранения, вместо 14 за период от 36 часа. Същевременно метаболизмът и усещането за ситост се повишават, което разбива на пух и прах една не-базирана на никакви факти теория.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Да развенчаем и мита за задължителната закуска. Аргументите в полза на сутрешното хранене гласят, че онези, които не закусват е много вероятно да погълнат повече храна по време на обяда. Това е наистина така – факт. Но! Елементарна сметка показва, че незакусващите всъщност са погълнали 410 калории по-малко за целия ден от закусващите.

Спрете да се съобразявате с цифрите, показани на кантара

Фиксирани върху въпроса как да отслабна за месец, хората обикновено изпадат в паника, а в паниката е лесно да се хванеш за сламка, каквато в случая е кантарът. Изцяло погрешна стратегия, която води до неувереност в собствените сили, демотивация и спиране на диетата. Теглото като цифра не бива да бъде водещ фактор, защото то се влияе както от количеството телесни течности, така и от все още необработената в стомаха храна.

В действителност теглото може да варира с до 1.8кг в рамките на деня, според количеството течности и храна, които са приети. Да не говорим за завишените нива на естроген, заради които жените често страдат от задържане на вода, която пък се отразява на общото тегло. Понякога килограмите се дължат на натрупана мускулна маса, постигната чрез горене на мазнини. Дрехите са важният показател за отслабването, а не кантарът.

Не се отказвайте от силовите упражнения

Съществува едно изцяло погрешно схващане, че силовите тренировки са нужни единствено за натрупване на мускулна маса, а не за отслабване. Истината е, че интензивното физическо натоварване е процесът, при който тялото посяга към мастните тъкани като източник на енергия. Когато просто гладувате губите мускули, а не мазнини.

Тренирайки усилено, вие поддържате мускулния тонус и топите мастните депа по талия, ханш и бедра. Не е задължително силовите тренировки да включват натоварване с тежести. Кардио упражненията са чудесен активатор на липолизата – процеса по елиминиране на мазнините. L-carnitine под формата на добавка, е идеален енергиен буустер, който допълнително ускорява мастното разграждане.