хапчета за отводняване и отслабванеЗадържането на телесни течности в организма е проблем, който често придружава редица хронични заболявания – сърдечни, бъбречни и хипофункция на щитовидната жлеза. Интересно е, че хората, страдащи от изброените състояния, са в голямата си част с наднормено тегло. Това е и една от причините все повече хора да прибягват до прием на комбинирани хапчета за отводняване и отслабване.

Редно ли е да приемаме диуретици без лекарско указание?

В някои случаи медикаментите за отводняване (диуретици) са крайно необходими, особено при пациенти с хипертония, сърдечна недостатъчност и нарушена функция на бъбреците. Предписват се от лекар, за да облекчат дишането и подобрят уринарната способност, както и при отоци в крайниците (едем), заради задържане на вода.

Диуретиците обаче не са напълно безопасни. Те не бива по никакъв повод да се приемат на своя глава, защото честата им и безразборна употреба, причинява сериозен недостиг на важни минерални елементи като Калий и Магнезий. Употребата на хапчета за отводняване с цел отслабване е крайно нежелателна, според болшинството специалисти.

Каква е алтернативата?

Когато задържането на вода е обвързано със затлъстяване, приемът на отводняващи продукти е напълно оправдан, защото с тях се подобрява сърдечната дейност, дишането и състоянието на тъканите и кръвоносните органи. Забележете, че не казваме диуретици, а отводняващи продукти, визирайки някои хранителни добавки на билкова основа.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Природата, както винаги се е погрижила да ни предложи всичко необходимо за добро здраве в максимално усвоима и напълно безопасна форма. Това се отнася и до отводняващите средства, които в натурален вид могат да помогнат много при задържане на телесни течности. Навременното извеждане на излишната течност предотвратява преобразуването ѝ в подкожни мазнини/целулит.

Добро решение при режими за отслабване, е да се приемат растителните суровини (отвари), храни или добавки, притежаващи доказани дрениращи свойства. Сред тях са:

  • Черен кимион – подправка, използвана в индийската и близкоизточната кухня. Има силен и приятен аромат, но следва да се приема умерено, защото понижава нивата на натрий и калий в организма;
  • Хибискус/каркаде – присъства в някои медикаменти и често се предлага под формата на чай. Предимството му е, че отводнява, но предотвратява спада на нивата на натрий;
  • Джинджифил – коренът от джинджифил помага за навременното извеждане на течностите с урината. Много полезен диуретик, който също подпомага детоксикацията на организма;
  • Магданоз – подправка, използвана широко в българската кухня. Диуретичните ѝ свойства са доказани от редица научни изследвания. Магданозът повишава драстично количеството на урината;
  • Кофеин – кофеинът, съдържащ се в кафето, черния и зеления чай има мек и бърз диуретичен ефект. Понякога чаша кафе е напълно достатъчна, за да изчезнат отоците в пръстите на ръцете и на краката.

Съветът ни е да се приемат единствено качествени хапчета за отводняване и отслабване с натурален растителен произход. Добрите добавки са прецизно дозирани и балансирани с богат минерално-витаминен комплекс. Те се грижат нивата на калий и магнезий да не спадат под необходимата норма, вследствие на отводняването.

Страничните ефекти на дрениращите медикаменти, продавани с рецепта са твърде много, за да се поема подобен риск с цел намаляване на телесното тегло. Симптоми като слабост, умора, мускулни крампи, замайване и кожни обриви, са често срещани нежелани реакции, свързани с прекомерен прием на отводняващи лекарства.