Как да отслабна с 20 кгОформянето на тялото е козметичен процес, който често е продължителен и нелек. Редукцията на голямо количество телесно тегло обаче е истинско предизвикателство. Как да отслабна с 20 кг. е въпрос с почти екзистенциална значимост, тъй като почти винаги е провокиран от силно неудовлетворение от визията на тялото. Здравословният фактор също е честа причина при споменатият излишък от килограми. Как обаче определяме, че голяма част от килограмите са ни излишни? 

Едри, дебели или подпухнали 

Често визуално едри фигури са определяни като пълни, а всъщност, видът им е следствие от плътните кости и стави. Ако можем да си позволим редукцията на 20 кг. тегло, значи разполагаме със значителен обем от телесна маса, и то  предимно под формата на мастна тъкан. В тези случаи, тежестта може да е  съразмерна спрямо ръстът, или да се наблюдава състоянието, познато като наднормено тегло. 

В така оформена телесна конституция мазнините –  равномерно или неравномерно натрупани, са част от причината за цифрата, посочена от стрелката на кантара. Често те са допълнени от процент неотделена вода, складирана в депа. Те закръглят съответните участъци, придават им подпухналост и се отразяват върху цялостният тонус. Този тип “фалшиво“ напълняване се стопява почти магически с достатъчна хидратация и продукти за стимулиране на бъбречните функции. Не толкова лесно обаче е изгарянето на излишните мазнини.

Как се отстраняват цели 20 кг. 

Въпросът “Как?“ обикновено скоро се превръща в систематизиран план за действие. За правилното му структуриране и изпълнение е необходимо проучване на медицински факти, на собствената телесна конституция (соматотип), а консултацията с диетолог е предимство, с възможност за научаване на множество полезни факти. 

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Първата мисъл при решение за драстично отслабване – ограничение в храненето, е изначално правилно. Преминаването в крайност като гладуване обаче е стъпка с обратен ефект, която стимулира изграждането на нови мастни депа, обикновено неравномерно разпределени по тялото. С други думи, ако преди такава диета сте равномерно пълни, след прекратяването й има риск да се сдобиете с целулит, освен естествената реакция на “вълчи апетит” и възвръщане на голяма част от теглото. 

Интензивното изгаряне на мазнини – индивидуална 

Когато отслабването е свързано с отстраняване на голям процент килограми, процесът по подразбиране е цялостно отслабване. То е възможно при правилна стратегия. Изготвянето й е съвкупност от изчисления и съставяне на индивидуална програма за хранене и движение. Основната цел на такъв режим е изгарянето на мастни депа с интензивност, подходяща за здравето и възрастта. 

Здравословното стопяване на мазнини обикновено е около 10 кг. месечно, при отсъствие на здравословни проблеми и достатъчно бърз метаболизъм. Метаболизмът е и основният биохимичен процес, който определя скоростта на отслабване. При наличие на наднормено тегло е възможно да се наблюдава забавен метаболизъм и повишени нива на кръвна захар. 

Диета с протеини, фибри, витамини и малък процент въглехидрати 

 Първата стъпка в драстичното отслабване е определяне на телесната конструкция (соматотип) и съотношението мазнини:мускули. Не бива да забравяме, че костно-ставната конструкция и мускулите са значителен процент от общото тегло, особено при фигури от атлетичен тип. Останалата част от излишните килограми обикновено са депа с вода. 

Основната ни цел – изгаряне на мастната тъкан, се постига най-трайно и ефективно с помощта на балансирано хранене и достатъчно интензивна физическа активност. Менюто трябва да включва чист протеин, сложни въглехидрати, и точно определени видове растителни продукти и култури. Ястията се приготвят без мазнини и консерванти, или с растително масло. Рафинираната захар и мазнините се изключват, а при подобна драстична редукция на тегло, въглехидратите също се ограничават до минимум. 

Препоръчителни продукти са нетлъсти свинско, телешко и пилешко месо, немазна риба, бобови култури, прясно мляко, яйца, грах, сурови ядки, зеленолистни зеленчуци, броколи, гъби и репички, а от плодовете – предимно авокадо, кокос и цитрусови плодове. Кафявият ориз, пълнозърнестата паста, спагети и макарони, както и актуалните суперхрани – киноа, чиа и др., са прекрасен източник на необходимите хранителни вещества. 

Приемът на достатъчно течности и особено вода е задължителен при сериозното отслабване. Отделянето на един-два дена от седмицата за прочистване с вода и зелен чай ще осигури достатъчна хидратация за дрениране и изхвърляне на излишните течности. Кофеинът в умерени дози е мощен катализатор на метаболитните процеси, а още по-ефективният му вариант е зеленото кафе – напитка от неузрели кафеени зърна с хлорогенова киселина, която едновременно влияе върху метаболизма, детоксикира и стимулира бъбречната функция. 

Средството Kick out 

Когато се стремим към драстично отслабване, ни е необходим и сериозен тласък в изгарянето на мастна тъкан. Методът може да е интензивен ежедневен спорт, няколко “разтоварващи“ дни без храна, или подходяща добавка. Важното е той да оказва достатъчно интензивно въздействие.

Незаменими препарати за целта са т.нар. термогенни фетбърнъри, които ускоряват разграждането на мазнини без негативно влияние върху сърдечно-съдовата система. Аминокиселината L-carnitine също стимулира изгарянето на мастните депа и трансформацията им в мускулна тъкан, затова приемът й е изключително препоръчван на активни спортисти. във високо съдържание в храната я откриваме в зърнени култури като просо, ръж, овес и овесени ядки, а сред плодовете – в кайсии и банани.

Етикети: отслабване