Как мога да отслабнаДиетата – хранителен режим за отслабване или коригиране на изменения в здравословното състояние, по правило е възприеман негативно, тъй като е свързван с редица ограничения в консумацията на храна и напитки. Неправилно структурираната диета е причината за тези настроения – тя обикновено е формула от напълно ненужни ограничения, които коригират теглото за кратко, лишавайки тялото от жизненоважни хранителни вещества. Колкото по-дълъг е периодът на лишение, толкова по-солидни са натрупаните депа с мастна тъкан-резерв, за сметка на мускулната, която бива изгорена за получаване на енергия. 

Впоследствие, загубените килограми се възвръщат и като цяло предприемането й е може да се окачестви като загуба на време. Плюс няколко бонуса под формата на целулит, стрии  – розовите или светли ивици, появяващи се при рязка амплитуда в теглото, и подпухнали участъци с вид на тлъстини, които всъщност са задържана вода. Как мога да отслабна без диета е въпросът, който си задава всеки желаещ да свали част от теглото си – мъж или жена, който е осведомен относно биохимичните процеси и метаболизмът. 

Гладът е преходен съветник. Дългосрочното отслабване е резултат от внимателно структурирана хранителна програма, съобразно телесната конструкция, здравословното състояние и целите – премахване на няколко сантиметра подкожни мазнини или над 10 кг. 

Гликоген и запасите от мазнини 

Гликогенът е полизахарид с концентрация в черният дроб (50-90 г.) и мускулите (400 г.), който е с основна роля за наличието на енергиен потенциал. В тялото той се разгражда на отделни монозахариди, един от които е глюкозата, която доставя енергия винаги, когато организмът се нуждае от такава. 

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Гликогенът се набавя предимно от храни с въглехидратно съдържание и се складира в посочените места и количества. При прекалена консумация на въглехидрати, излишното за двата посочени склада количество се натрупва в депа, като мазнини и вода. Интересното е, че по време на гладуване, реакцията на организма е същата – тялото се подготвя да посрещне предизвикателствата с оформяне на енергийни депа, съставени от мастна тъкан и течности. 

Този въглехидрат удовлетворява ежедневните енергийни нужди на всеки индивид. Интересен факт е, че при физическо натоварване в рамките на три минути, тялото реагира с разграждане на гликогенните запаси до глюкоза и транспортът й до съответните клетки. При по-продължително напрежение, то се възползва от мускулната тъкан и мазнините, като първоначално използва протеинът в мускулите. 

Контролиране на гликогенният излишък чрез спорт и хранене 

Гликогенните чернодробни и мускулни запаси са неотменно присъстващи и се възстановяват с храна, обикновено с въглехидратен състав. Простите и сложни въглехидрати осигуряват различен темп и продължителност на енергия. Намаляването на въглехидратният прием до базовите калории, необходими на тялото, е един от методите, използвани във всяка диета. 

Създаването на хранителен режим, който осигурява пълен потенциал от необходимите хранителни вещества, спестява натрупването на допълнителни депа. Обяснено най-просто, това означава замяна на простите и бързоразградими въглехидратни храни с полезните сложни въглехидрати, които се разграждат по-бавно и осигуряват пълноценен запас от енергия. Тази стъпка понижава и приетите калории. 

Тренировките по 15-30 мин. дневно са друг начин за стопяване на мастни депа и вода. Колкото по-интензивно е натоварването, толкова повече мазнини се изгарят. Процесът отново трябва да се подпомогне чрез хранителни елементи – посочените комплексни въглехидрати и протеинът са особено необходими за успехът на такова начинание.