начин за отслабванеОтслабването някак естествено се свързва с усилие: часове физическо натоварване, дълготрайно ограничение в храненето, лишаване от любими лакомства и напитки, които често съдържат прекалено и нездравословно количество захари. Усилията са необходими винаги, но ефективното сваляне на тегло далеч не е равносилно на изтезание. Напротив: при всеки начин за отслабване с дълготраен резултат, отслабващият не усеща никаква остра липса и дефицит на храна. 

Контролиране на апетитът 

Чувството на глад е провокирано от драстични изменения в нивата на кръвна захар, които трябва да бъдат регулирани и контролирани. Те могат да са резултат от прекалено интензивно физическо натоварване, както и от консумация на прекалено количество бързи въглехидрати, чийто ефект върху организмът е именно този. 

Избегнем ли чувството на интензивно желание за хранене, ще намалим всички рискове за прекомерно закръглени зони по тялото. За тази цел дори не е необходимо интензивен спорт, а организиране на достатъчно адекватен спрямо конституцията на тялото хранителен режим. Независимо от типът на фигурата, такъв режим се отличава с няколко общовалидни изключвания: 

  • Захар;
  • Бяло брашно;
  • Наситени мазнини;
  • Прости въглехидрати; 

Замяната на тези хранителни вещества е възможна и в доста вкусни вариант. Чрез нея се изработва диета, която поддържа тялото снабдено с всички необходими хранителни елементи, за да се избегнат резки спадове на енергия, тонус, кръвно налягане и кръвна захар. Програмата на хранене отново се различава съобразно конституцията, но за всяка една са характерни няколко общи условия. 

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Протеин – как отслабваме, докато се храним 

Напоследък са изключително актуални протеиновите диети, начело с тази на френският диетолог Пиер Дюкан. Спазването й е личен избор и консултация с медик, но режимът й показва нагледно метод за интензивно, бързо и дълготрайно отслабване, при ежедневно пълноценно хранене.

Любопитен факт за нея е, че след определеният период на спазване, протеиновият прием се превръща в ежедневен навик – храненето зависи от предпочитанията, но е придружено с протеинов ден веднъж в седмицата. Така се поддържа здравословно и хармонично тегло, без осезаеми ограничения и дори без спортуване.

Примерът посочва значението от консумацията на протеин в хранителна диета. Протеинът е белтък, съставен от верига поликондензати – до 20 вида L-α- аминокиселини, на които се разгражда в тялото. Той е основна структурна единица на мускулната тъкан, заедно с определено количество вода.

Интересен факт е, че при усвояването на протеин се изгарят около 30% калории от хранителният продукт – т.нар. ”термичен ефект“, който при протеините е особено висок. Освен това, самият прием на белтъчината ускорява метаболизмът. Колкото повече протеинови продукти консумираме, толкова повече калории изгаряме в покой.

Храните, в които можем да открием богата концентрация на чист протеин, са: нетлъсти меса, рибни деликатеси и раци, яйца, сирене, прясно мляко и нискомаслено кисело мляко, кокосово брашно и мляко, сурови тиквени семки, фъстъци, бадеми, масла от ядки и семена, броколи, бобови култури. Тези храни съдържат и огромен процент полезни нутриенти, ненаситени мастни киселини и витамини, които способстват за здравословното функциониране на тялото. А теглото е неразделно свързано с него.

Ако се храним според професионално изготвен режим от диетолог, проблемите със закръгленостите и целулитът няма да съществуват. Основен компонент от наднорменото тегло са мастните депа и водата в наднормено количество, и по-рядко – затлъстяването поради здравословни причини. Правилното хранене се справя с тези проблеми и създава среда за превенция и лечение на доста заболявания, свързани с теглото.