как най бързо да отслабнаПохапваме повече от необходимото, и то храни, от които знаем, че се пълнее. Естествено, забелязваме натрупаните килограми, но се потупваме мислено по рамото с обещанието, че ще ги свалим. В даден момент обаче се налага да действаме незабавно, защото остава само седмица до почивката на море, а изглеждаме далеч от перфектно. Далеч от окей, дори.

Точно тогава се появява паническият пристъп, придружен от въпроса: Как най-бързо да отслабна? Неправилен въпрос, както всичко, което правим в пристъп на паника. В този материал ще поговорим защо бързото отслабване не е правилната стратегия, но и ще посочим кой е удачният метод на действие.

Въпросът е: Здрави или слаби?

В стремежа си да се отървем възможно най-бързо от това, което сме трупали месеци (и дори години) наред, ние действаме агресивно към собственото си тяло. Бързото отслабване може да стане единствено с пълен отказ (или почти пълен) от храна, а това определено ще постави организма ни под огромен стрес.

Макар да е абсолютен факт благотворното въздействие на лечебния глад върху тялото, в случая трябва да признаем, че режимът, към който сме се насочили не е лечебен, а просто рестриктивен. Когато спрем да подаваме хранителни вещества на своето тяло, то започва да търси друг източник на доставка, и познайте към какво посяга първо? Мазнините, които сме натрупали? Иска ни се, но не!

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Първото, към което тялото посяга в пристъп на глад са мускулите, защото са по-лесно достъпни от мастната тъкан. Основен градивен елемент на човешката клетка е протеинът, а протеинът изгражда мускулната тъкан. Той е лесно усвоим, и следователно килограмите, които сваляме в първите дни на гладуване са мускулна, а не мастна тъкан. Сега разбирате ли защо по време на строга диета се чувствате като желе?

Загубата на белтък винаги се отразява зле на здравето ни, защото се нарушава функцията на основни органи като сърце, бъбреци, черен дроб и ендокринна система. Ето защо е по-добре, вместо да гладуваме, да наблегнем на белтъчините, когато ни притиска въпросът: как да отслабна възможно най-бързо?

Какво е правилното решение?

Правилната стратегия е правилно хранене + физическа активност. Вече уточнихме, че белтъчините са важни за здравето, затова те трябва да бъдат основен компонент от менюто ни. Източник на протеини (поне в максимално усвоима форма) са животинските продукти, което не е добра новина за веганите. Те могат да наблегнат на бобовите култури и ядките, без да се заблуждават, че получават същото количество белтък, каквото си набавят останалите.

Най-добра форма на белтъчини са яйцата, пилешкото и телешкото месо, и рибата. Млечните продукти също дават оптимални протеинови доставки, но заедно с тях и количество транс мазнини, които не са ни особено нужни в момента. Не бива да заклеймяваме мазнините обаче, защото някои от тях ни помагат да изгаряме мазнини. Това са Омега 3 и Омега 6 мастните киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, в някои ядки и в лененото семе.

Спорт + хранителни добавки – успешна стратегия, когато искаме да отслабнем бързо. Добавките, базирани на L-карнитин, зелен чай и кофеин ни помагат да преобразуваме мастните клетки в източник на енергия. С тяхна помощ ще си осигурим енергиен заряд за кардио тренировките, а същевременно ще изгорим мазнините, натрупани по талията, ханша и бедрата. Този режим работи еднакво ефективно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.