отслабване без спортВсички мечтаем за идеалната фигура, а тя е не само стройна, но и с релефни мускули, изобщо – стегнато тяло. Същевременно спортът не е любимото ни нещо, затова все търсим начини за отслабване без спорт. Доколкото това е напълно възможно, остава въпросът дали е добра идея? Отговорът е Не, и тук ще изброим няколко примера защо е лошо да опитваме да отслабнем, отказвайки да сме физически активни.

Отпуснато тяло – наистина ли го искаме?

Когато сваляме килограми без да тренираме, обикновено разграждаме не мастна, а мускулна тъкан. Да, фигурата се вталява, но липсва онзи прелестен силует, за който всъщност мечтаем. Добре изваяните и стегнати ханш и бедра липсват, както липсва и стегнатото коремче, и релефът на раменете и ръцете. Вследствие на бездействието виждаме в огледалото едно отпуснато човече, което макар и с килограми в норма, всъщност не изглежда във форма.

Освен мускулите, при отслабване без спорт се отпуска и кожата. Намалявайки обема на тялото, неговата външна обвивка запазва предишната си форма, ако не спортуваме. При физическо натоварване се подобрява кръвообращението и се стимулира синтезът на хормон на растежа – все фактори, повишаващи еластичността на кожата.

По-бавно изгаряне на мазнините

Отслабване без спорт не е невъзможно, но процесът е много по-бавен. Както вече уточнихме, липсата на физическо натоварване води до разграждане на мускулна маса, но не казахме защо това е така. Когато следваме ограничен хранителен режим, ние принуждаваме тялото да посегне към собствените си хранителни запаси, за да си набави нужната енергия. Източниците на храна са два – подкожните мазнини и протеинът, съставящ мускулната тъкан.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Макар да искаме много силно тялото ни да се насочи към мазнините, то неизбежно ще избере мускулите, защото са по-достъпният източник на полезни хранителни вещества. Има един много лесен трик, с който да го накараме да изгори мазнините, вместо да разгражда мускулната ни маса – нарича се спорт. Дори добавките за изгаряне на мазнини действат по-ефективно, когато спортуваме.

По време на интензивно физическо натоварване се отделят хормони и аминокиселини, които благоприятстват стартирането на процес, наречен липолиза. При него мастните клетки, а не мускулните се разграждат и преобразуват в енергия. Натоварвайки мускулите, ние принуждаваме организма да изпълни по-сложната задача.

Намаляваме вероятността да саботираме диетата

Спортът калява не само тялото, но и психиката. Това е доказано многократно и от научни изследвания, и от самия живот. Спортистите, включително аматьорите изграждат навици и дисциплина, помагащи им не само да намалят теглото, но и да го запазят. Завинаги! Тези навици включват както начина на хранене, така и грижата за общото здраве.

Редица статистически данни показват, че хората, които не спортуват са склонни да прекъснат диетата, която следват още през първата седмица. И точно обратно – онези, които се придържат към отслабване със спорт, създават един здравословен режим, който следват до края на живота си. Според психолози е по-малко вероятно да се изкушите да погълнете половин шоколадова торта, когато сте горили маса калории с пот на челото. Е, всъщност по цялото тяло.

Отслабване без спорт, е като да построиш небостъргач директно на пясъка. Спортът е основата, която дава сила и стабилност на самата сграда, каквато в случая е човешкото тяло. Без здрави основи сградите рухват, и точно това се случва с всички, които искат да имат перфектната фигура, но ги мързи да се потрудят.