как да отслабнем здравословноВъпросът “Как да отслабнем здравословно при затлъстяване?” има няколко отговора, но най-правилен е професионалният. Наднорменото тегло може да крие риск за здравето, за разлика от няколкото килограма в повече, които изискват само лека козметична намеса. Затова отслабването при висок процент подкожни мазнини е стъпка, която трябва да се предприеме след консултация с диетолог.

Диетологът – основен консултант при отслабване над 10 кг.

Правилно подготвената програма за хранене създава достатъчно условия за редукция на теглото, дори и без помощта на интензивни спортни занимания и добавки. Диетологът очертава схематично подходящото хранене за всеки тип телесна конструкция. Освен основните ектоморф, ендоморф и мезоморф, в повечето случаи тялото се отличава със смесен тип конструкция, чиито потребности се разпознават най-добре от специалист.

Все пак, има няколко винаги работещи съвети, чието приложение се препоръчва и като ежедневна превенция, след сваляне на голямо количество телесна маса. Част от препоръките са свързани със заместването на хранителни вещества с такива с по-нисък гликемичен индекс (ГИ), понижено съдържание на въглехидрати, по-голяма концентрация на протеин, фибри и витамини. Останалите са индивидуални и зависят от особеностите на тялото, и по-точно – проблемните участъци с най-голямо количество мазнини и вода.

Постепенно намаляване на теглото

Рязкото отслабване никога не е здравословно. То е съпроводено с шок за организма, а понякога става причина за неразположения, хормонален дисбаланс и дисфункции на вегетативната нервна система, понижен тонус, умора и липса на концентрация. Здравословният темп за отслабване е максимум 10 кг. на месец, което означава не повече от 2,5 кг. седмично.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Постепенните резултати дават възможност за адаптация на хормоналната и нервна система  към новото тегло. Драстичното и бързо стопяване на мазнини и дори отделяне на течности, в същността си са шок за тялото, което впоследствие се нуждае от повече от споменатото време за възстановяване.

Започнете с детоксикация

Полезно правило при редуциране на тегло е стартиране с детоксикация. Изхвърлянето на ненужните за тялото вещества означава стопяване на повърхностният процент подкожна мастна тъкан и депата с вода, които са основното съдържание на неприятните закръгляния и целулитът – увреждане на съединителната тъкан вследствие на прекомерно количество мазнини в съответният участък. 

Детоксикацията е мощен стартов етап за драстично отслабване. Прекарване на първите няколко дни от диетата, консумирайки единствено течности: вода, зелен и черен чай, неподсладени фрешове, какао и кафе (в умерени количества), стимулира бъбречната и храносмилателна функция, освен че се отразява изключително благотворно на нервната система.

Такъв разтоварващ ден може да се допълни и със съвсем малко количество сурови плодове и зеленчуци, като десерт или овкусител за водата. Мярката за дневен прием на течности е индивидуална и зависи здравословният статут. По тази точка е препоръчителен съвет от специалист.

Освежете гладуването с повече движение

Ако отслабвате здравословно, едва ли ще гладувате. И все пак, отделянето на 10 или 20 кг. телесна маса е свързано с известни ограничения в храненето. В случай, че сте били почитатели на преработени храни, газирани напитки и сладкиши, промените ще ви се отразят, най-вече психологически.

Отличен заместител на кулинарните изкушения се оказва спортът. Мощното окисление и приливът на ендорфини и серотонин подобрява настроението, освен че допълнително спомага за изгаряне на мазнини. Единственият съвет е да не се консумират прости въглехидрати и захари след тренировка, когато е най-вероятно да усетите нужда от тези вещества. Заместете ги с плодове.