hitrini-otslabvaneЗатлъстяването в областта на талията не е просто грозен дефект, а индикация за предразположеност към сериозни здравословни проблеми. Хората с коремче са изложени на по-голям риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови проблеми. Затлъстелият корем често е индикатор за омазнен черен дроб, което само по себе си пречи на отслабването. Тук ще ви споделим 5 доказано работещи хитрини за отслабване в зоната на талията.

  1. Ограничете захарта и подсладените напитки

Захарта е изключителна вредна за здравето. Тя представлява равни количества глюкоза и фруктоза, като фруктозата може да се метаболизира от черния дроб само в ограничени количества. Когато консумирате много фруктоза, черният дроб се претоварва. Понеже не може да я преработи, той е принуден да я превърне в мазнини.

Множество проучвания показват, че излишната захар, най-вече поради голямото количество фруктоза, може да доведе до повишено натрупване на мазнини в корема и черния дроб. Специалистите смятат, че това е основният механизъм, отговорен за вредното въздействие на захарта върху здравето. Захарта увеличава мазнините в корема и черния дроб, което води до инсулинова резистентност и множество метаболитни проблеми.

  1. Консумирайте повече протеин

Консумацията на протеин е страхотна дългосрочна стратегия, и една от препоръчваните хитрини за отслабване при абдоминално затлъстяване. Протеинът е най-важният макронутриент, когато се касае за намаляване на теглото, а и изобщо. Той намалява желанието ни да похапваме вредни храни, като ни помага да консумираме до 440 калории по-малко на ден.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Има редица доказателства, че протеинът е особено ефективен срещу мазнините по корема. Едно проучване показа, че количеството и качеството на консумирания протеин е обратно обвързано с мазнините в областта на корема. Тоест хората, които са яли повече и по-добър протеин, са имали много по-малко мазнини в коремната област. Мляко, месо, риба и яйца – това са най-богатите източници на лесно усвоим белтък.

  1. Упражненията помагат

Наясно сме, че когато прочетат фразата хитрини за отслабване, хората с бирено коремче (мъже и жени) се надяват да попаднат на вълшебна рецепта, която им позволява да хапват на воля от любимите им сладкиши, без изобщо да спортуват. За жалост такава няма до момента. Дори хапчетата за намаляване обиколката на талия няма да помогнат, ако липсва каквато и да е дисциплина.

Физическата активност помага по много начини за изгаряне на мазнините в коремната област. На първо място спортът намалява стреса и ви избавя от нервното хранене. Имайте предвид, че не говорим за коремни преси – те няма да ви избавят от тлъстинките по коремчето. Редица проучвания са доказали, че коремните упражнения не влияят на обиколката на талията. Други видове упражнения като аеробика, ходене, бягане и плуване могат да бъдат много по-ефективни.

  1. Бъдете позитивно настроени

Положителната настройка към целия процес по премахване на стомашните мазнини е ключова за успеха. Ако смятате, че самообвиненията и обидите срещу собствената ви личност ще ви мотивират да се храните разумно и да спортувате редовно – грешите. Точно обратната стратегия е добре да възприемете – обичайте се, потупвайте се мислено по рамото, награждавайте се с похвали за всяка дребна победа над изкушенията.

Няколко психологически изследвания сочат, че мотивацията се повишава драстично с редовни и дори дребни похвали, затова не спирайте да се възхищавате на своята воля и дисциплина, ако не искате да ги изгубите само след седмица, както се случва на повечето желаещи да постигнат бързо и трайно отслабване.

  1. Следете внимателно какво и колко консумирате

Последната в списъка с нашите хитрини за отслабване изисква да наложите пълен контрол над всичко, което консумирате през деня. Да, включително шоколадовият бонбон, с който колежката ви е почерпила за рождения си ден. Така ще имате правилен поглед над грешките в диетата, които допускате, и ще направите навреме нужните корекции.

Записвайте си всичко, което сте консумирали през деня, независимо дали е здравословно смути или ябълка. Не отлагайте нанасянето на данните в дневника за по-късно, защото вероятно ще забравите да го направите. Контролът има психологически ефект върху загубата на тегло. Той ви лишава от спасителния пояс на неосъзнатото похапване на вредни храни.