трикове за отслабванеПовечето хора са запознати с основните принципи на отслабването, дори и тези, които не се занимават професионално със спорт, и са наясно, че дълготрайното сваляне на тегло е резултат предимно от няколко основни проблеми с тялото. Те са различни при всеки тип телесна конструкция. Затова и диетиката е наука, а правилната диета е професионален продукт. 

Всеки от нас обаче може да установи подходящите за фигурата си малки трикове за отслабване, от които да се възползва винаги, когато забележи няколко килограма в повече. Най-работещите сред тях са изключително полезни и за мъже, и за жени, а превърнати в навик, те гарантират не само хармонична фигура, но и са превенция срещу здравословни проблеми. 

Пълнозърнесто, ръжено, бадемово и соево брашно вместо бяло

Бялото брашно е рафиниран продукт и както във всички такива продукти, съставът му изключва две важни за здравето и фигурата съставки: пшеничен зародиш, трици и ненаситени мастни киселини с витамин Е. В преработката са смлени и редица други ценни елементи, като желязо, магнезий и калий.

След прием на храни от бяло брашно, настъпва незабавен прилив на енергия, съпроводен със също толкова внезапен спад на енергията, умора, сънливост и ниска концентрация. Ето защо, постоянната консумация на хлебни и сладкарски изделия с тази съставка е последвана от описаното бързо засищане, прилив на енергия и скорошна умора, последвани от пристъпи на глад. Друг риск е, че тези промени са обусловени от резки пикове и спадове на кръвна захар, както и на смущения в метаболизма.

ТЪРСИТЕ ХАПЧЕТА ЗА БЪРЗО И ЕФИКАСНО ОТСЛАБВАНЕ?ВИЖ ПРОДУКТИТЕ

Всеки вкусен сладкиш, любимата пица и хлябът може да се приготвят с пълнозърнести или ядкови брашна, както и с актуалните изделия от киноа и лимец. Те са с ниско съдържание на глутен, висок процент фибри, протеини, витамини, а брашното от смлени бадеми съдържа калций и магнезий. Те действително удовлетворяват потребностите на тялото, а някои хора са на мнение, че вкусовите им качества са по-добри.

Фруктоза, стевия и канела вместо рафинирана захар

Захарните изделия са основното изкушение за повечето хора. Бялата захар е съставка, включена в храните, известни като “бързи“ въглехидрати, които засищат глада и осигуряват временно енергизиране, описано в предходната точка, но не и пълноценен заряд за часове напред.

Подсладителите с естествен произход са начин за естествено реулиране нивото на кръвната захар в норма, което пък автоматично означава край на постоянно повишеният апетит. Те придават дори още по-сладък вкус от преработените, а съдържат и редица други полезни вещества:

  • Мед – един от най-известните природни антибиотици и антиоксиданти, пълен с витамини, минерали и полезни аминокиселини;
  • Меласа – подсладител от захарна тръстика с много желязо и калций;
  • Фруктоза – захарта в плодовете, сладките зеленчуци и медът – монозахарид с още по-интензивен вкус от захарозата, към който се добавя и приятен аромат. Също обаче се препоръчва в умерена консумация, особено при хора с наднормено тегло;
  • Стевия – южонамериканско растение, чиито листа, и по-точно наличието на гликозидите стевиозид и ребаудиозид, са по-сладкият заместител на захарта, който не увеличава глюкозата в кръвта;

Замяната на рафинираните с естествени захари е решение, което изненадва с вкусовите си качества доста хора, освен че е източник на здравословно подобрение, тонус и вталяване. Суровите плодове и медът са предпочитан десерт и по-добрата добавка за сладкиши и торти, придружена от широк спектър витамини, минерали и антиоксиданти. Канелата е друга подправка с широко приложение в сладкарството, със същото въздействие върху тялото.

Увеличен прием на вода и течности

Хидратацията е изключително важна при отслабване. Всяка диетична програма включва повишен прием на течности, сред които основно място заема водата, последвана от неподсладени безалкохолни напитки. Няколко дни в месеца, а най-добре един ден от всяка седмица, с консумация само на течности, помага за детоксикация с почти магически ефект.

Водата може да са овкуси с парченца плодове и зеленчуци. Актуална и изключително полезна напитка е зеленото кафе – комбинация от кофеин и хлорогенова киселина, което усилва метаболизмът и спомага за по-бързото изгаряне на мазнини. Един ден седмично с подобна диета ще ускори вталяването и ще ви подейства освежаващо.